Nyt tapahtuu

Helinä Rautavaaran museossa tapahtuu

26.10.2021

Meksikolainen kuolleiden päivä – ”Día de Muertos”  28.10. 7.11.2021

”Kuolleiden päivää” vietetään Meksikossa aina 1.–2. marraskuuta, jolloin meksikolaisperheet pystyttävät alttareita edesmenneiden läheistensä muistoksi. Perinteisen uskomuksen mukaan kuolleet vierailevat tällöin sukulaistensa luona ja perheet asettavat alttarille vierailijoiden lempiruokia ja -esineitä sekä koristeita, uskonnollisia elementtejä ja kynttilöitä, jotka ohjaavat vierailijoita heidän matkallansa.

Meksikon eri alueilla on erilaisia tyylejä pystyttää kuolleiden päivän alttari. Kuolleiden päivän kunniaksi Helinä Rautavaaran museo esittelee yhteistyössä Meksikon Suomen suurlähetystön kanssa värjätystä sahanpurusta muodostetun mattoteoksen, joka on perinteinen kuolleiden päivän alttari Huamantlassa, Meksikossa. Teoksen on kuratoinut Meksikon Tlaxcalasta kotoisin oleva taiteilija Pedro Cesar Peralta.

Osana kuolleiden päivän juhlintaa museovierailijoilla on myös mahdollisuus päästä katsomaan virtuaalitodellisuuden kautta zapotecalaista alttaria Mitlassa, Oaxacan osavaltiossa Meksikossa. Kyseisestä osavaltiosta kotoisin olevan taiteilijan José Velascon teoksen myötä vierailijat saavat kosketuksen aitoon meksikolaiseen kulttuuriin.

Mexican Day of the Dead – “Día de Muertos”  Oct. 28th – Nov. 7th of 2021

The “Day of the Dead” is celebrated in Mexico every 1st and 2nd of November. Every year, on that Day, many Mexican families place altars with offerings in honor and memory of their loved ones who passed away. The traditional belief is that the deceased visit their living relatives on those days. For this reason, their favorite food and belongings are placed on the Altar, as well as ornaments, religious elements, and candles that help them find their way. There are different styles of creating the Altar of the Dead depending on the region.

To celebrate the Day of the Dead in Finland between October 28th and November 7th of 2021, Helinä Rautavaara Museum, in cooperation with the Embassy of Mexico in Finland, will exhibit a carpet-styled Altar made of colored sawdust, which is a traditional Altar of the Day of the Dead in Huamantla, Mexico. The Mexican artist Pedro Cesar Peralta from Tlaxcala curates the exhibition.

To continue with the Day of the Dead’s celebrations at the Museum, visitors will also have the possibility to enjoy through Virtual Reality the traditional Zapotecan Altar from Mitla, Oaxaca, Mexico. Mexican artist José Velasco from Oaxaca curated the exhibition to guide us in this cultural immersion of authentic Mexico.